Neki aspekti kineske gimnastike daoyin xingqi - Buljan, Ivana (2008)
Kineska gimnastika daoyin xingqi, koju svakodnevno prakticiraju milijuni Kineza, potječe iz drevne Kine i ima korijene u šamanističkim obrednim plesovima. Bazira se na pokretima tijela kojima se oponašaju pokreti životinja. Doslovni prijevod termina daoyin xingqi jest "upravljati, rastezati i gibati qi", to jest sveprožimajući vitalni dah. Gimnastika se, stoga, u kineskoj tradiciji nije razumijevala samo kao puka tjelovježba, beć i kao oblik kultiviranja vitalnog daha, qia. Gimnastika, štoviše, predstavlja važan medij harmoniziranja čovjeka s nebom i zemljom. Iščitavanjem isječaka tekstova iz razdoblja zaraćenih država i razdoblja dinastije Han u izlaganju će se analizirati shvaćanje gimnastike u ranoj kineskoj kulturi kao zrcala kineskog poimanja svijeta.
Projekt MZOS
HRV