Proizvodnja prostora i mjesta u pjesmama Viktora Vide : moguće i nemoguće imaginarne kartografije - Drenjančević, Ivana (Array, 2010)
U radu se istražuju promjene prostora u pjesmama Viktora Vide. Uspoređuju se pjesme nastale početkom 30-ih godina 20. stoljeća s onima nastalima 1942. kao brza reakcija na promjenu kulturne sredine i susret s talijanskih pjesnicima hermetizma. Osnovna je teza rada da je Vida, nasljedujući svjetove konstruirane u pjesmama talijanskog hermetizma, točnije, u pjesmama Salvatorea Quasimoda, uveo radikalne promjene u načine konstriranja prostora u pjesmi. Dok je u ranijim pjesmama Viktora Vide proizvoditi prostor značilo proizvoditi mjesta u prostoru i ocrtavati imaginarnu kartografiju, kasniji Vida proizvodi prostore svedene na čistu protežnost, neomeđene i neumrežene, bezmjesne i, za kartografsko oko, nesmjestive i neupisive.