Obiteljska pedagogija i suradnja s roditeljima u programima studija predškolskog odgoja - Maleš, Dubravka; Romstein, Ksenija; Balić, Tijana (2008)
Uvođenjem Bolonjskog procesa, profesionalna edukacija odgojitelja obogaćena je integriranim pristupom ranom odgoju u kojem važno mjesto zauzima suradnja predškolske ustanove s roditeljima. Kompetencije potrebne za rad s roditeljima studenti stječu u kolegijima koji se odnose na odgoj u obitelji (Obiteljska pedagogija ; Obiteljski odgoj ili Roditeljstvo) i suradnju/partnerstvo obitelji i dječjeg vrtića. Iako se Bolonjskim procesom nastoji sinkronizirati profesionalnu edukaciju odgojitelja, izvršena analiza nastavnih planova i programa studija predškolskog odgoja na Učiteljskim fakultetima u Republici Hrvatskoj sa stajališta postojanja kolegija koji pripremaju za rad s roditeljima pokazuje da među institucijama postoji velika razlika. S druge pak strane, postojeći programi Obiteljske pedagogije i Obiteljskog odgoja i Suradnje/partnerstva s roditeljima međusobno se bitno razlikuju s obzirom na semestar u kojem se nastava održava, trajanju, ECTS bodovima, broju sati, oblicima realizacije nastave, praćenju i ocjenjivanju studenata, ciljevima i sadržajima kolegija, očekivanim kompetencijama te obveznoj i dodatnoj literaturi. Nakon provedene analize programa može se zaključiti da ne postoji jedinstveni pristup profesionalnoj edukaciji odgojitelja i poimanju ključnih kompetencija, a što je u koliziji sa smjernicama Bolonjskog procesa.
Projekt MZOS
HRV