Web 2.0 i Semantički web: ista ili različita odredišta? Neka razmišljanja iz područja informacijskih znanosti - Špiranec, Sonja (Array, 2008)
Postojanost poteškoća koje, unatoč iznimnom tehnološkom napretku, prate postupke otkrivanja i pretraživanja informacija usmjeravaju pažnju na nove koncepate poput Weba 2.0 ili Semantičkog weba, čija bi primjena mogla doprinjeti, ili već doprinosi (pre)strukturiranju informacijskih krajolika. U prvom će se dijelu izlaganja autorice stoga osvrnuti na Web 2.0 i Semantički web te ideje na kojima počivaju. Važnu kariku za njihovo razumijevanje predstavlja promišljanje Semantičkog Weba i Weba 2.0 iz rakusa teorijskog korpusa, metoda i načela koje je razvila informacijska zajednica. Uz opis načela i filozofije ovih dvaju fenomena, ukazat će se na neke moguće (Semantički web) i postojeće (Web 2.0) funkcionalnosti, i to ponajprije u specifičnim područjima primjene. S obzirom da se obama konceptima pripisuje snažan potencijal za razna okruženja, rad će se osvrnuti samo na neka, poput obrazovanja (npr. Obrazovni semantički web) i informacijskih djelatnosti (Knjižnice 2.0). U zaključnom će dijelu rada autorice sučeliti oba koncepata te se osvrnuti na mogućnosti njihovog ukrštavanja, koje bi se moglo usmjeriti prema primjeni rezultata društvenog označivanja tj. folksonomija za izgradnju i uspostavu zasad nedostajućih ontologija i time otvoriti put prema Semantičkom webu.