Slike Hrvata u romanu Christopha Ransmayra "Užasi leda i tame" ("Die Schrecken des Eises und der Finsternis") - Car Prijić, Milka (Array, 2008)
U svome prvome romanu Christoph Ransmayr propituje odnos između stvarnosti i fikcije, suprotstavljajući narativne razine prošlosti i sadašnjosti kroz prizmu opreke između dokumentarističkoga diskursa i želje za autentičnošću s jedne te fiktivne konstrukcije pripovjednoga svijeta s druge strane. Pritom se dva devetnaestostoljetna mita, mit o neograničenoj ljudskoj moći nad prirodom te mit o nacionalnoj homogenizaciji, dovode u pitanje iz suvremene pozicije fragmentiranoga subjekta, čijim gašenjem naposljetku prestaje i sama naracija.