Hrvatska književnost u povijesti svjetske književnosti - Pavlović, Cvijeta (Array, 2008)
Hrvatska književnost u povijesti svjetske književnosti tema je vrijedna rasprave, jer njezin položaj uvelike ovisi o različitim koncepcijama svjetske književnosti. Moguće je prepoznati tri razine predstavljanja hrvatske književnosti unutar cjeline europskih književnosti i svjetske književnosti. Prva razina su književni rječnici i enciklopedije, druga razina je jedinstvena povijest (svjetske) književnosti, treća razina je teorijsko promišljanje o svjetskoj književnosti u obliku komparativne književnosti.