Dalibor Cvitan i pojam autora - Drenjančević, Ivana (Array, 2006)
Namjera je referata usmjeriti se na one dijelove "Polovnjaka" koji čine poveznicu s esejima iz "Prava na nesreću", dijelove Cvitanovog romana koji izgledaju kao parafrazirana esejistika istog autora. Otvara se pitanje o smislu ponovnog korištenja vlastite esejistike, prepisivanja od sebe sama. Specifičan položaj tih oštrih, polemičnih misli, njihovo okruživanje unutar romana, njihovi sudari s komikom upućuju na eventualnu Cvitanovu želju da parodira sebe kao autora eseja, da svoje esejističke ciničke misli sam pročita cinički.