Hrvatska književnost u ukrajinskim komparativnim proučavanjima - Paščenko, Jevgenij (2008)
U članku se razmatraju ključne etape razvoja komparativne književnosti u Ukrajini iz perspektive recepcije hrvatske književnosti u ukrajinskim književnoznanstvenim krugovima, počevši od ranih radova s kraja 19. i početka 20. stoljeća, preko razdoblja procvata znanosti o književnosti 20-ih godina, do kasnijih, ideološki uvjetovanih komparatističkih proučavanja. U suvremenoj ukrajinskoj komparatistici zamjetno je zanimanje za nove teorijske i metodološke pristupe, koji bi se mogli pokazati korisnima i u proučavanjima ukrajinsko-hrvatskih književnih veza.
HRV