Ivaniševićev Ungaretti - Drenjančević, Ivana (Array, 2008)
Rana poezija talijanskoga hermetičara Giuseppea Ungarettija nedvojbeno je utjecala na prve dvije pjesničke zbirke Drage Ivaniševića. Veza između dvaju pjesnika učvršćena je i Ivaniševićevim intenzivnim prevođenjem Ungarettijevih ranih pjesničkih tekstova. Ungarettijev utjecaj ponajviše dolazi do izražaja u Ivaniševićevu isticanju vizualnoga aspekta poezije i prostornosti pjesme, koji pritom zadobivaju stanovitu značenjsku i komunikacijsku funkciju. U prvoj su zbirci ("Zemlja pod nogama", 1941.) uglavnom posrijedi rubni utjecaji, dok je u narednoj ("Dnevnik", 1957.) zamjetno izrazitije i dosljednije nasljedovanje poetike talijanskoga uzora.