Evocirani moždani potencijali i apstraktno mišljenje - Tatalović Vorkapić, Sanja (Array, 2007)
Cilj istraživanja bio je provjeriti postoji li povezanost između parametara evociranih moždanih potencijala (N1, P2, N2, P3 i SV) izazvanih vidnom oddball paradigmom i apstraktnog mišljenja izmjerenog Testom apstraktnog mišljenja (TAM). Iako su rezultati dosadašnjih istraživanja evociranih moždanih potencijala i inteligencije nekonzistentni, a najveći broj istraživanja bavio se odnosom P3-vala i inteligencije, pretpostavljeno je da će studentice s višom razinom apstraktnog mišljenja pokazati i značajno kraće latencije N1, P2 i P3 valova. Budući da na odnos amplitude evociranih valova i inteligencije utječe razina složenosti zadanog zadatka, nije se očekivala njihova povezanost zbog primjene jednostavnog standardnog oddball zadatka u vidnom modalitetu. U istraživanju su sudjelovale studentice psihologije (N=43), dobi 19-23 godine, sve dešnjakinje. Utvrđena je značajna negativna povezanost latencije N1 komponente snimljene na O1 elektrodi i rezultata postignutih na prvom subtestu Testa apstraktnog mišljenja. Ostale povezanosti nisu se pokazale značajnima. Nalaz kraće latencije N1 komponente pri vidnom oddball zadatku kod studentica s višom razinom apstraktnog mišljenja logičan je i diskutira se u okvirima psihološko-funkcionalne uloge N1-vala, zahtjeva pri obradi informacija kod specifi čnih zadataka te perceptivnih značajki i razine složenosti zadataka.