Prilagodba pridjeva talijanskoga podrijetla u dubrovačkom govoru Marina Držića - Ljubičić, Maslina; Kovačić, Vinko (2008)
Dubrovački govor sadrži brojne posuđenice talijanskoga podrijetla. Najzastupljenije su imenice, no znatan je broj i pridjeva, glagola i priloga. Pridjevi se na različite načine prilagođuju fonološkom i morfosintaktičkom sustavu jezika primatelja. U ovom nam je radu cilj istražiti i pokazati sustav morfološke prilagodbe pridjeva talijanskoga podrijetla u dubrovačkom govoru koji koristi Držić. Kao korpus za analizu poslužit će nam njegova komedija Dundo Maroje . Osim prilagodbe pridjeva preuzetih iz talijanskoga naznačit ćemo i tvorbu pridjeva od talijanskih/mletačkih leksema u Držićevu dubrovačkom govoru.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV