Traditional and Modernized Landscape in Croatia : Perception of Different Types of Rural Landscapes - Cifrić, Ivan (Array, 2008)
Ruralni krajolik se pod utjecajem urbanizacije i modernizacije uvelike mijenja. Modernizacija ruralnoga je nužna u tolikoj mjeri da se danas govori o „ modernizaciji modernizirane“ ruralnosti. Nužno je u tom procesu biti osjetljiv na one identitetske obrasce koji već postoje i čija je simbolika vidljiva u tradicionalnom krajoliku. Pomak od tradicionalnih ruralnih simbola prema novim i moderniziranim simboličkim strukturama koje zauzimaju njihovo mjesto može biti indikator promjene identitetskih obrazaca. Percepcija tih dosad neviđenih intenzivnih intervencija u krajolik i simbola tradicionalnog ruralnog krajolika nam može ukazati na dva stava koja se stvaraju u hrvatskoj javnosti. Mnoge bojazni zbog ulaska Hrvatske u EU, te strah od globalizacijskih i modernizacijskih tokova je s jedne strane oblikovao stav „ tradicijskih nostalgičara“ koji pozitivno vrednuju tradicijski identitetski. S druge strane su „ modernisti“ smatraju da je tako i najbolje – zatiranjem tradicije brže ćemo se okrenuti modernizacijskim tokovima i uključiti u zapadno-europska društva. U istraživanju nam je cilj pokušati odrediti razlike u percepciji krajolika u odnosu na dva kriterija, tradicija i modernizacija, i to s obzirom na tri različita tipa ruralnog krajolika u Hrvatskoj – ravničarski, brežuljkasto-planinski i primorsko-otočki. Istraživanje će biti provedeno na studentskoj populaciji na Sveučilišta u Zagrebu, metodom semantičkog diferencijala putem vizualne reprezentacije različitih tipova i simbola krajolika. Za to će biti posebno konstruirane ljestvice semantičkog diferencijala s različitim pojmovima koji obuhvaćaju estetska, emocionalna i druga obilježja percepcije ruralnog krajolika. Polazimo od osnovne teze da će „ modernisti“ , čija je općenita orijentacija ka ideji da je modernizacija i urbanizacija ruralnog krajolika nužna, više pozitivno vrednovati moderne tehničke intervencije u krajolik. S druge strane će „ tradicijski nostalgičari“ više pozitivno vrednovati simbole tradicionalnog ruralnog krajolika. Očekujemo različito estetsko-emocionalno vrednovanje s obzirom na različite tipove krajolika, ali i s obzirom na socio-demografska obilježja ispitanika.