Izgovor hrvatskoga kao stranoga jezika - Jelaska, Zrinka (Array, 2004)
Hrvatski je mali jezik koji uče vrlo male skupine polaznika s različitom motivacijom i ciljevima. Često ljudi koji ga uče znaju već neke treće jezike čija fonetika također djeluje na njihove konačne izgovorne mogućnosti. U radu se daje okvir za odabir pristupa izgovornom poučavanju. Osvrće se na fonolške i fonetske kriterije, leksičke i sintaktičke, psiholingvističke, kao što su osobine, razlog i svrha učenja hrvatskoga, konkretna obilježja jezika kojima vlada i njihova odnosa, sociolingvističke kao što su položaj hrvatskoga jezika u odnosu na materinski i druge jezike onoga koji ga uči. Na primjeru rada s Japankom početnicom na jednomjesečnome intenzivnome tečaju pokazat će se utjecaj okolnosti koje su utjecali na njezin viši stupanj ovladanosti izgovorom. Njezin će se slučaj usporediti s vrlo različitim primjerom rada s Amerikankom s kojom se radilo dva mjeseca.