Različito jednaki? Usporedba ženske i muške retorike - Kišiček, Gabrijela (Array, 2007)
Ovo istraživanje bavi se utvrđivanjem razlika između ženskog i muškog retoričkog govorenja. Stereotipno je vjerovanje da postoje razlike između ženske i muške retorike i da je ona uvjetovana karakterom govornika. U kontekstu žensko-muških razlika taj karakter uvjetuje da su žene u svojim nastupima sklone koristiti emotivne potkrijepe i djelovati na emocije dok su muškarci kao „ racionalnija“ bića sklona korištenju logičkih potkrjepa i argumenata te djelovanju na razum svojih slušača. U ovom radu provjerava se takvo vjerovanje, provjerava se kako govornik oblikuje svoj lik (značaj) i razlikuju li se žene i muškarci u tom aspektu. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi postoje li tipične razlike između ženskog i muškog govorništva, postoji li nešto što je karakteristično isključivo za žensko, odnosno muško retoričko govorenje. Metodološki postupci koji se pri tome koriste su: a) preliminarno istraživanje kojim se potvrđuje (ili obara) stereotipna podjela uloga u društvu i stereotipno vjerovanje o razlikama ženskog i muškog govorništva. b) retorička analiza tekstova poznatih ženskih i muških govornika (povijesnih i suvremenih) pri čemu se, naravno, vodi računa o njihovoj međusobnoj bliskosti po vremenu, mjestu i situaciji u kojoj su održani.