O jezičnoj transgresiji spolne/rodne binarnosti i lingvistici: sasvim površna razmišljanja - Bertoša, Mislava (Array, 2006)
U radu se polazi od dviju činjenica: (1) nadilaženje je spolne/rodne binarnosti s pomoću jezičnih praksi stvarna, raznolika i dobro posvjedočena pojava među određenim skupinama govornika, premda se njezina upotreba ne može ostvarivati na svim područjima ljudske komunikacije, nego je najčešće ograničena na domenu privatnosti i neformalne situacije s jedne, te na umjetničke sfere s druge strane ; (2) od samih početaka lingvistika se je težila uspostaviti kao deskriptivna znanost koja će opisivati sve manifestacije ljudskog jezika, te se suzdržavati od toga da predlaže izbor između činjenica u ime stanovitih estetskih ili moralnih načela. Znanost o jeziku, međutim, ni do danas nije uspjela u cijelosti ostvariti ovaj cilj, pa su prakse nadilaženja muško-ženske binarnosti rijetko bile opisivane i objašnjavane u skladu s tim idejama. Članak je posvećen razmatranju lingvističkih područja koja dodiruju pitanja odnosa između jezika i spolnih/rodnih identiteta – sociolingvistika, pragmalingvistika, feministička kritika jezika, analize diskursa, socijalna semiotika – i daje kraći pregled „ stanja stvari“ , pokazujući da su manifestacije jezičnih konstrukcija identiteta koji nadilaze dominantni muško-ženski model u većini spomenutih grana nerijetko marginalizirane, pa i ignorirane, te da je njihovo relativno recentno uključivanje u lingvistička istraživanja zahtijevalo intenzivnije promjene pristupa i perspektiva koje su dovele do konstituiranja sasvim novih grana znanosti o jeziku (queer lingvistika, područje jezika i seksualnosti).