Utjecaj estrogena na shvaćanje prostornih odnosa, perceptivnu brzinu i fine motoričke sposobnosti - Hromatko, Ivana (Array, 2001)
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi postoje li razlike u učinku u različitim testovima kognitivnih sposobnosti ovisno o trenutnoj razini estrogena u organizmu. Sudionice su bile studentice različitih fakulteta (N=26), a osnovni kriteriji za sudjelovanje u istraživanju bili su stabilno dugi menstrualni ciklusi i nekorištenje oralnih kontraceptiva ili bilo kojeg drugog oblika hormonalne terapije tijekom 6 mjeseci prije početka istraživanja. Mjerenja su provođena u dvijema fazama menstrualnog ciklusa: kasnoj folikularnoj, kada je razina estrogena u organizmu najviša, te menstrualnoj, kada je razina estrogena najniža. U oba navrata korišteni su Test shvaćanja prostornih odnosa, Test perceptivne brzine, te O`Connorov deksterimetar kao mjera fine motorike. U prethodnim istraživanjima pokazalo se da su pod utjecajem visokih razina estrogena žene još uspješnije u rješavanju onih vrsta zadataka u kojima su i inače uspješnije od muškaraca (zadaci verbalnog tipa, perceptivne brzine i fine motorike), a da je smanjena učinkovitost u rješavanju onih vrsta zadataka u kojima su inače muškarci uspješniji (zadaci prostornog i logičko-matematičkog tipa). Rezultati ovog istraživanja samo su djelomično u skladu s prijašnjim nalazima: dobivene su statistički značajne razlike u učinku u Testu perceptivne brzine (t=3, 31 ; p<0, 01), kao i u učinku na O`Connorovom deksterimetru (t=4, 51 ; p<0, 001) u kasnoj folikularnoj i menstrualnoj fazi ciklusa. Obje ove razlike su u očekivanom smjeru, odnosno veća je učinkovitost u tim testovima u onoj fazi ciklusa tijekom koje je razina estrogena viša. Nije dobivena statistički značajna razlika u učinku u Testu shvaćanja prostornih odnosa u dvije faze menstrualnog ciklusa, vjerojatno zato što se taj test pokazao neprimjereno laganim za ovaj uzorak sudionica.