Talijanski kao jezik javne komunikacije u višejezičnoj sredini: primjer pokrajine Friuli Venezia Giulia - Filipin, Nada (Array, 2009)
Najistočnija pokrajina talijanskoga sjevera sjecište je kultura, naroda i jezika. Uz talijanski, status službenoga manjinskog jezika ima jos i slovenski jezik. Najvećem dijelu talijanskoga stanovništva materinski je jezik furlanski ili neki od venetskih dijalekata pa je vidljiv utjecaj tih varijanti na standardni talijanski jezik koji ovi govornici koriste u javnoj komunikaciji. Pripadnici drugih etničkih zajednica koji žive u pokrajini (Austrijanci, Sovenci, Hrvati...) u javnoj komunikaciji koriste talijanski u kojem su osjetni utjecaji njihovih materinjih jezika. U ovom ćemo se radu usredotočiti na opis talijanskoga jezika koji u javnoj komunikaciji upotrebljavaju studenti hrvatske nacionalnosti koji studiraju u Trstu, Gorici i Udinama. Na korpusu govorenih tekstova provedena je fonološka, morfološka i sintaktička analiza talijanskoga jezika koji govornici hrvatske nacionalnosti koriste u javnoj komunikaciji. Uočeni su i pojašnjeni sintaktički i frazeološki kalkovi nastali zbog interferencije s hrvatskim jezikom.