Hrvatski jezik i višejezičnost - Jelaska, Zrinka (2008)
O hrvatskome se jeziku uglavnom raspravlja i piše iz perspektive izvornojezičnih govornika kao o većinskome i službenome jeziku. Inojezična je perspektiva hrvatskoga jezika znatno složenija jer njezino polazište mogu biti sociolingvistički ili psihoingvisitički čimbenici te njihov spoj. U ovome se radu raspravlja o položaju hrvatskoga jezika u uvjetima pojedinačne i društvene višejezičnosti u Hrvatskoj i izvan nje, među različitim skupinama govornika. Pokazat će se kako je točno i iscrpno opisivanje položaja jezika bitno zarazumijevanje načina na koji inojezični govornici njime ovladavaju. To je ujedno i temelj za odabir djelotvornoga pristupa njegova poučavanja.
Rad je vezan uz bilateralni hrvatsko-makedonski projekt "Položaj hrvatskoga i makedonskoga jezika u obrazovnom sustavu višejezičnih sredina"
HRV