Inojezični hrvatski: ovladavanje i poučavanje - Jelaska, Zrinka; Cvikić, Lidija (2008)
Gledano načelno i u cjelini, inojezični se hrvatski poučava na svimobrazovnim razinama. No, stvarno se stanje znatno razlikuje od onoga na papiru.Razlike postoje s obzirom na to je li riječ o školovanju u domovini iliizvan nje te s obzirom na pristup poučavanju. U obrazovnom sustavu u Hrvatskoj inojezični se govornici školuju na svim razinama, ali je pristup uglavnom jednakizvornojezičnome poučavanju. S druge strane, u inozemstvu je poučavanje hrvatskome ponajviše usmjereno na visokoškolsku razinu, a studentima se pristupa kao neizvornim govornicima.U ovome se radu raspravlja o potrebama različitih pristupa poučavanjuinojezičnoga hrvatskoga u Hrvatskoj i inozemstvu. Raspravlja se o načinimaovladavanja i utjecajima na poučavanje te se iznose rezultati dosadašnjihistraživanja ovladanosti inojezičnim hrvatskim. Također se raspravlja o nužnimbudućim istraživanjima.
Rad je vezan uz bilateralni hrvatsko-makedonski projekt "Položaj hrvatskoga i makedonskoga jezika u obrazovnom sustavu višejezičnih sredina"
HRV