Brzalice i brojalice (analiza najnovijih zapisa) - Nikolić, Davor (Array, 2007)
U radu se analiziraju najnoviji terenski zapisi brzalica i brojalica (retoričkih usmenoknjiževnih oblika) prikupljenih u seminarskim istraživanjima studenata pri Katedri za hrvatsku usmenu književnost na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Zapisi su iz raznih hrvatskih regija, ali su u nešto većem broju zastupljeni primjeri iz primorskih krajeva. Brzalice i brojalice specifični su retorički oblici jer je u njima naglasak na konativnoj i ekspresivnoj jezičnoj funkciji, dok je referencijalna funkcija potisnuta. Stoga se o ovim oblicima često govori i kao „ asemantičnim” oblicima (za razliku od npr. zdravice). Bitna je karakteristika ovih dvaju usmenoknjiževnih oblika ta da se estetski učinak stvara ritmičko-akustički. Uz slučajno ili namjerno odabrane etimološke podudarnosti još se upotrebljavaju i nizovi asemantičnih ali uvijek eufoničnih i rimovanih riječi. Brzalice dodatnu estetsku posebnost ostvaruju nužno ubrzanim izgovorom uz obvezatne jezične i ritmičke prepreke. Funkcija brzalica i brojalica je i između ostaloga i učvršćivanje koncentracije, memoriranja, ali i čistoće izgovora. Tekstovi brzalica zahtijevaju posebnu govorničku spretnost, tj. uvijek su građeni tako da je u izgovoru potrebno ulagati napor kako bi se izgovorne prepreke prevladale. U analizi prikupljenih zapisa naglasak je stavljen na otkrivanje tipičnih etimoloških nizova, odnosno pronalaženje „ najprikladnijih” glasničkih skupina kojima brzalice i brojalice ostvaruju svoju estetku funkciju. Analizirana je s jedne strane učestalost pojavljivanja konsonantskih skupina s pojačanom artikulacijskom napetosti, a s druge pak učestalost otvorenih slogova radi postizanja eufonije. Intonacijsko-ritmičke osobitosti proučavane su djelomično jer za sve primjere nije bio dostupan i zvučni zapis.