Slika Like u 1930-im godinama prema izvješajima Zavoda za proučavanje seljačkog i narodnog gospodarstva - Šute, Ivica (Array, 2007)
Na temelju opisa prilika u kojima je živio seljački narod na području Like, kao i dojmova što su ih na svojim putovanjima stekli članovi Zavoda za proučavanje seljačkog i narodnog gospodarstva Gospodarske Sloge, autor nastoji odgovoriti na pitanje kako je živjelo stanovništvo Like u drugoj polovici 1930-ih godina. Autor se također služio i anketom istoga Zavoda iz jeseni 1939., koja pruža čitav niz vrijednih podataka o životnim (ne)prilikama Ličana u godinama uoči Drugog svjetskog rata.