Djelovanje Gospodarske Sloge na području kotara Sv. Ivan Zelina od 1935. do 1941. godine - Šute, Ivica (Array, 2006)
Djelovanje Gospodarske Sloge na zelinskom području ostavilo je značajan trag na život i položaj zelinskog seljaštva u drugoj polovici tridestih godina XX. stoljeća. Nastavši i razvivši se kao ekonomska organizacija HSS-a, Gospodarska je Sloga djelovala među seljaštvom kotara Sv. Ivana Zeline preko svojih razgranatih pokreta. Za tamošnje je seljaštvo od osobite važnosti bio vinogradarski, sajamski i mljekarski pokret te pokret za povišenje nadnica seljaka-poljoprivrednika.