Provjera Belsky-Draper hipoteze - Hromatko, Ivana (Array, 2007)
Belsky-Draper hipoteza postulira prisutnost ili odsutnost oca u ranoj dobi kao ključnu za pojavljivanje specifičnih seksualnih strategija kod pojedinaca (Belsky, Steinberg i Draper, 1991). Prema ovoj hipotezi djeca koja prvih pet do sedam godina provedu u domu bez oca, uče da veze odraslih nisu trajne, što rezultira njihovim ranijim seksualnim sazrijevanjem i stupanjem u spolne odnose, te čestim mijenjanjem partnera. Suprotno tome, djeca koja u toj ranoj dobi imaju u blizini oba roditelja, seksualno sazrijevaju i stupaju u seksualne odnose kasnije, te su sklonija dugoročnim vezama, s velikim ulaganjem u mali broj djece. Na uzorku od 418 parova provjerili smo razlikuju li se pojedinci čiji se roditelji nisu razvodili od onih čiji su se roditelji razveli prije, odnosno nakon sedme godine njihova života, s obzirom na 2 objektivna (prethodna kohabitacija s drugim partnerom i broj djece) i 2 subjektivna (percepcija kvalitete i stabilnosti veze) kriterija. Rezultati pokazuju zanimljiv obrazac spolnih razlika: 1) žene s različitom obiteljskom poviješću se međusobno ne razlikuju niti po vjerojatnosti da su prethodno već živjele s nekim drugim partnerom, ni po broju djece koju imaju, ni po percepciji kvalitete i stabilnosti njihove veze ; 2) muškarci s različitom obiteljskom poviješću se značajno razlikuju u sve 4 proučavane varijable: oni čiji su se roditelji razveli nakon sedme godine života percipiraju svoju vezu manje kvalitetnom i manje stabilnom od onih čiji se roditelji nisu razveli, ili su se razveli ranije ; veći postotak takvih muškaraca je već prethodno živio s nekom drugom partnericom ; a najveći broj djece imaju oni muškarci čiji se roditelji nisu razvodili. Ovi nalazi upućuju na zaključak da: 1) žene pokazuju veću razvojnu stabilnost od muškaraca ; 2) Belsky-Draper hipoteza je potvrđena samo u onom svom dijelu koji postulira utjecaj obiteljske povijesti na seksualne strategije pojedinaca (muškaraca), ali čini se da veće posljedice po razvoj tih strategija ima razvod roditelja u kasnijoj životnoj dobi nego što to predviđa ova hipoteza.