Test deklarativnog znanja studenata iz kolegija Tjelesne i zdravstvene kulture - Špehar, N (Array, 2007)
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi postoje li statistički značajne razlike u deklarativnom znanju iz područja tjelesne i zdravstvene kulture između studenat/ica triju fakulteta različitih polja znanosti (Graditeljski odjel Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Filozofskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), te postoje li razlike u deklarativnom znanju po spolu. Test deklarativnog znanja iz tjelesne i zdravstvene kulture proveden na studentima/icama prve godine tri zagrebačka visoka učilišta različitih znanstvenih područja ukazuje na potrebu za dodatnom edukacijom iz navedenog područje koja bi svakako trebala uključivati i područje nutricionizma i reproduktivnog zdravlja. Ukupan broj točnih odgovora pokazuje veliki raspon od 1 do 30 s tim da nitko nije točno odgovorio na sva postavljena pitanja. Test deklarativnog znanja pokazao je da ne postoje razlike po spolu, ali postoje statistički značajne razlika između studenata/ica različitih fakulteta. U budućnosti se sugerira konstruirati homogeniji test znanja za pojedino poručje, te primjenu testa i na ostalim fakultetima po mogućnosti na reprezentativnom uzorku kao i na studentima/icama viših godina studija.