Smjernice razvoja Tjelesne i zdravstvene kulture i sporta u visokom obrazovanju u primjeni bolonjskog procesa te ulaska u europski prostor - Gošnik, Jelka (Array, 2007)
Tjelesna i zdravstvena kultura značajno pridonosi kvaliteti života i jedan je od temeljnih spojeva na globalnu mobilnost mladih ljudi. Razvoj kolegija Tjelesne i zdravstvene kulture i sporta na visokim učilištima karakteriziraju poznati, konkretni i jasni ciljevi, koje treba učinkovito, pažljivo i dugoročno postavljati. Redovita nastava Tjelesne i zdravstvene kulture i sport trebala bi u još većoj mjeri nego do sada postati i biti dio integriranih i autonomnih visokih učilišta, ali, kao dio autonomije tih učilišta, ima pravo biti drugačija i prepoznatljiva u svojoj izvornosti i tradicionalnosti. Programi trebaju biti fleksibilni, trendovski, motivirajući te prilagođeni korisnicima. Takvi programi traže: kvalitetnu sportsku infrastrukturu, primjerenu opremu, način izvođenja nastave preko klubova i organizacija, suvremeniji način izvođenja i specijalizirane stručne kadrove. Sve to iziskuje sistematizirani, organizacijski pristup, stalno kontroliranje organizacijskog procesa, replaniranje, postupno nadograđivanje postavljenog sustava, timski rad i sl. U okviru toga neophodno je raditi na KINNET-u – Kinesiological network, povezivanju kineziologije s interdisciplinarnim znanostima na horizontalnoj i vertikalnoj razini, te omogućiti kineziolozima suradnju s drugim srodnim i bliskim nezaobilaznim strukama i poslovima.