Tesini Zlatni razgovori - Pleša, Ana (Array, 2007)
TESIN program psihološke podrške osobama treće životne dobi &laquo ; Zlatni razgovori&raquo ; koji je uključivao tri dijela: &laquo ; Slušalicu&raquo ; - psihološko savjetovanje telefonom, &laquo ; Slušaonicu&raquo ; - savjetovanje uživo i &laquo ; Psihološke razgovaraonice&raquo ; -grupni rad u psihološkim radionicama, predstavlja istovremeno preventivni, rehabilitacijski i psihoedukativni program s ciljem unapređenja kvalitete života starijih građana. Programom je obuhvaćeno ukupno 135 sudionika s rasponom dobi od 65 do 92 godine. Analizirana je učinkovitost pojedinih vidova promidžbe programa, dobna, spolna i obrazovna struktura njegovih korisnika, relativna zastupljenost pojedinih psiholoških problema u savjetodavnim razgovorima, zainteresiranost korisnika za pojedine sadržaje i načine grupnog rada te rezultati njihove evaluacije. Za buduće programe psihološke podrške starijim osobama od koristi je osvrt na probleme uočene pri provedbi pojedinih dijelova programa. Općenito se može zaključiti da postoji velika heterogenost korisnika programa po fizičkom i mentalnom zdavstvenom statusu, u dominirajućim neprorađenim životnim temama i iskustvima, u prilagodljivosti i toleranciji na različitost, u interesu i odnosu prema aktualnim životnim okolnostima i društvenim zbivanjima. Ovakva heterogenost sudionika programa zahtjeva od stručnjaka, provoditelja programa – naglašen afinitet i zainteresiranost za rad sa starima, pažljivost, empatičnost, prilagodljivost, taktičnost i fleksibilnost, a zauzvrat pruža vrijedan uvid u raznolika životna iskustva, životne priče određene specifičnim povjesnim i kulturalnim kontekstom te u životne vrijednosti i mudrost koje se time profiltriraju.