Integrativna bioetika i rehabilitiranje senzibiliteta. Idejni okvir za istraživanje bioetičkog senzibiliteta u hrvatskom društvu - Čović, Ante; Zagorac, Ivana (2007)
U izlaganju će biti prikazana i obrazložena konceptualna i metodološka podloga za istraživanje razvoja bioetičkog senzibiliteta u hrvatskom društvu tijekom proteklog desetljeća (1996-2005). Istraživanje predstavlja poseban projektni zadatak u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta "Zasnivanje integrativne bioetike", koji se izvodi u sustavu financijske potpore Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te ujedno istraživačku temu za izradu doktorske disertacije. Da bi se uspostavio idejni okvir za takvo istraživanje potrebno je u prvom koraku definirati senzibilnost u povijesnofilozofijskom i antropologijskom sklopu kao jednu od tri sfere ljudske prirode (senzibilnost, razumnost i umnost), te provesti nužna kategorijalna i terminologijska razgraničenja (osjet, osjetilnost, senzitivnost, čuvstvo, osjećaj, osjećajnost, senzibilnost/senzibilitet). U drugom koraku potrebno je odrediti mjesto i ulogu senzibiliteta u okvirima integrativne bioetike (objektno i orijentacijsko znanje, bioetika kao orijentacijska znanost, pluriperspektivizam kao metodološko određenje integrativne bioetike, tri vrste perspektiva, kulturne perspektive, senzibilitet kao podloga kulturnih perspektiva). U trećem koraku potrebno je sistematizirati kulturne i društvene oblike bioetičkog senzibiliteta, te načine i područja njegova očitovanja. Konkretno će istraživanje, na navedenim konceptualnim i metodološkim pretpostavkama, biti provedeno u području tiskanih medija, pri čemu će biti interpretativno iskorišten "zrcalni efekt", tj. činjenica da se u medijima u pravilu odslikavaju svi oblici i načini očitovanja bioetičkog senzibiliteta.
Projekt MZOS
HRV