Promjena tipa vlasništva i društveni procesi (neki aspekti privatizacije) - Vukelić, Anton (Array, 1996)
U radu se razmatraju pojedini aspekti privatizacije kao jednog od središnjih procesa u postsocijalističkim društvima. Autor analizira pojedine mikro i makro razine koje prate privatizaciju s posebnim naglaskom na raspodjelu i oblike vlasništva. Unutar temeljnih vrijednosnih kriterija (socijalnih spram ekonomskih) u provođenju privatizacije autor izvodi određene tipove vlasništva i kontrole. Ukazuje se i na sporednu ulogu pravnog aspekta vlasništva za samo upravljanje i menadžment.