Jezykowe i stilistyczne pulapki w prozie Andrzeja Stasiuka - Vidović Bolt, Ivana (2007)
Przedmiotem artykułu jest przekład zbioru opowiadań Andrzeja Stasiuka Zima na język chorwacki, ze szczególnym zwróceniem uwagi na żargon, toponimię, frazeologię oraz różnorodne rejestry stylistyczne. W centrum uwagi znajdzie się pytanie, na ile w chorwackim przekładzie udało się zachować rytm, liryczność i bogactwo oryginału.