Voda kao bioetički problem - Jurić, Hrvoje (Array, 2007)
Voda je ključni element nastanka, održavanja i funkcioniranja života na Zemlji, ljudskog i ne-ljudskog, što je činjenica koju reflektiraju različite znanstvene discipline (biologija, hidrologija i dr.). S druge strane, "tragove vode" možemo pronaći u svim povijesnim fazama i svim sastavnicama ljudske kulture, primjerice u mitovima, religijama i umjetnosti, kao i u različitim područjima u kojima se izgrađivala materijalna kultura. U današnjem društvenom kontekstu o vodi se govori prvenstveno u ekonomskom ključu, a sve više postaje i važno političko pitanje. No, usprkos tome, u bioetici – koja se na ovaj ili onaj način odnosi prema svemu navedenome – voda je još uvijek na marginama rasprave. Ukoliko je, pak, zadaća bioetike da postavlja, artikulira i rješava pitanja koja se tiču života u cjelini, živih bića i uvjeta njihova života, a posebno pitanje manipulacije životom i prirodnim svijetom – onda je voda eminentno bioetički problem, a bioetika u integrativnom smislu ima obvezu da temi vode pristupi objedinjujući različite znanstvene i neznanstvene perspektive, te da stvori konceptualni okvir za njihov dijalog o ovoj problematici.