Ambivalencije recepcije: "Natan Mudri" u zagrebačkome kazalištu godine 1912. - Car, Milka (Array, 2006)
U okviru ovog rada istražuje se utjecaj nacionalnih streotipa na temelju recepcije komada "Natan Mudri" G. E. Lessinga u hrvatskome kazalištu u Zagrebu iz godine 1912. Protuslovna recepcija ovog komada upućuje na spektar predrasuda i stereotipa koji su imali ulogu pri tvorbi nacionalnog identiteta na kraju Austro-Ugarske Monarhije. Recepcija "Natana Mudrog" promatra se kao indikator za hrvatsko-njemačke kazališne odnose, jer se u njoj održava povijest novijega hrvatskog kazališta, neodvojiva od ilirskoga pokreta u kojem se zaoštrava konflikt između probuđene nacionalne svijesti i tuđe vladavine u Monarhiji. Tako se iz negativnog stava prema njemačkome klasiku mogu iščitati buduće konstelacije moći na kulturnome i socijalno-političkom polju.