Multikulturalizam i prava (nacionalnih) manjina - Mesić, Milan (2007)
Multikulturalizam je krajem 20. st. postao jedan od ključnih diskursa u raspravama o suvremenim (zapadnim) demokratskim društvima i njihovom (samo)razumijevanju. On je istodobno nesumnjivo uvelike pridonio afirmaciji (individualnih i grupnih) prava nacionalnih manjina u Novome i Starome svijetu. U izlaganju se govori o konceptu (nacionalne) manjine u teorijama multikulturalizma, posebno u djelima W. Kymlicke i B. Parekha. Raspravlja se o nekoliko temeljnih pitanja. Zašto je ljudima važno priznavanje njihove (nacionalne) različitosti? Jeli prava nacionalnih manjina pripadaju individualnim članovima ili kolektivima? Koja prava nacionalne manjine trebaju imati u demokratskim društvima? Koje je standarde zaštite nacionalnih manjina prihvatila Europska Unija?