''Ars memoriae'' u Pawela Huellea na primjeru pripovjetke ''Winniczki, kaluze, deszcz...'' - Kozina, Filip (2007)
U ovome radu pokazao sam motivske i narativne aspekte ''umijeća pamćenja'' na primjeru teme protjeranih Nijemaca iz grada Gdanjska, koja je bila zabranjena tijekom komunističkog razdoblja. Pamćenje povijesti iz dječje perspektive pokazalo se ključnim za pobjeđivanje traume, kako iz privatne, tako i kolektivne perspektive.