Naš "Shakespeare" ili uvježbavanje bardicida - Ciglar-Žanić, Janja (2006)
Članak predlaže preispitivanje pitanja načina i prava na prisvajanje "Shakespearea", poglavito u svezi prisvajanja i preispisivanja Shakespeareova kanona u "stranim" ne-engleskim kulturama. Autorica uočava određeni impuls zadržavanja Shakespeareova kanona u stavovima tradicionalnih šekspirologa, njihovu želju za dominacijom u šekspirijanskom diskurzivnom prostoru i nadzor granica navedenoga prostora. Zbog toga se pokušaj "stranih" šekspirologa da prodru u taj prostor često promatra s negodovanjem.