Pedagogija interkulturalizma - Previšić, Vlatko (Array, 2008)
Postmoderna, globalizacijska, multikulturalna, pluralna i demokratska teorijska polazišta pedagogije interkulturalizma. Koliko se pedagogija, od ‘ sluškinje ideologije’ , premetnula u otvorenu znanost temeljenu na nekim drugim društvenim obrascima i filozofiji svoga postojanja. Koja je zapravo poruka pedagogiji nakon postmoderne? Razvojni modeli kulture kao moguća ishodišta promišljanja pedagogije interkulturalizma. Interkulturalizam i identitet (ja – mi – oni) – predrasude, stereotipi, distance - je li uopće moguć moderan otvoren odgoj sputan različitim povijesnim, nacionalnim, vjerskim, kulturnim, jezičnnim i drugim barijerama. Medijska umrežavanja posttradicionalnih zajednica i kultura koje zagovaraju interkulturalne odnose. Europska iskustva interkulturnog odgoja i obrazovanja kao traženje odgovora na migracijske izazove polovinom prošloga stoljeća – između izolacije, asimilacije i integracije. ‘ Zvana je radna snaga, a došli su ljudi’ . Interkulturno obrazovanje i komunikacije u asimetričnim odnosima. Od pedagogije za strance do interkulturalne znanstvene discipline. Pedagogija interkulturalizma kao nova diferencijalna znanstvena grana na putu tarnskulturalnog odgoja i obrazovanja. Interkulturna harmonizacija europskog obrazovanja. Didaktika interkulturne refleksivne komunikacije i kompetencije suvremene škole. Kako do kurikuluma interkulturnog odgoja, obrazovanja i škole?