Si et in quantum: The Role of Papal Dispensations in Matrimonial Contracts of Fifteenth-Century Ragusa - Marinković, Ana (Array, 2007)
Usporedbom dubrovačkih ženidbenih ugovora u vrijeme pontifikata Pavla II i Siksta IV (1464-1484) s istodobnim ženidbenim dispenzama izdanima od Apostolske Penitencijerije ocrtava se praksa sklapanja braka u endogamnoj Dubrovačkoj Republici kasnoga srednjeg vijeka. Posebno se analizira ženidbena strategija Junija Marinovog Gradića te uloga njegovog naslova "comes palatinus Lateranensis" u svladavanju kanonskih prepreka sklapanju bračnih zajednica.