Kategorija roda u hrvatskom, ukrajinskom i rusinskom jeziku - Timko Đitko, Oksana (2007)
Kategorija roda je gramatička kategorija čija je bit u podjeli riječi i njihovih oblika na dva ili tri razreda, tradicionalno suodnosna prema obilježjima spola ili njihovim odsustvom.. Njezina semantička osnova nije uvijek jasna jer je klasifikacija riječi prema rodovima često nedosljedna i nemotivirana, a u slavenskim jezicima povezana je i sa distinkcijom živo/neživo. Kategorija roda ima formalni karakter. Samo u dijelu imenica riječ je o zbilja spolnim razlikama (u nazivima ljudi i nekih životinja). Formalni karakter kategorija roda očituje se i u tome da ona obuhvaća i takve vrste riječi kao pridjev, broj, zamjenica, neki oblici glagola, što je uvjetovano neophodnošću slaganja riječi u rodu. Analizirani jezici su genetski bliski, ali bez obzira na sličnosti, postoje bitne razlike među njima čak i u ovoj kategoriji. Posebno su izražene razlike, ali i sličnosti u dijalektima analiziranih jezika. Tako su razlike u distribuciji kategorije roda prisutne u hrvatskom i ukrajinskom, dok se rusinski, ovisno o vrsti riječi, približava ili hrvatskom ili ukrajinskom. Tako je rusinski, kao i ukrajinski, izgubio distinkciju roda u množini glagolskog participa aktivnog.