Papaz Gjuro Adam Büttner ve mirası nda bulunan Türkçe elyazmas&#305 - Andrić, Marta (2007)
Alman ası llı Gjuro Adam Büttner, Zemun’ un, Osmanlı ları n şehirden ayrı lması ndan sonraki ilk papazı ydı . Belgrat yakı nları ndaki Zemun şehrinde, 1744'ten 1779'a kadar görev yaptı . Kendi mirası nda bulunan Türkçe elyazması , doğ u Hı rvatistan'da, Djakovo şehri katedralinin kütüphanesinde bulunmaktadı r. Bilindiğ i kadarı yla, bu Türkçe elyazması hakkı nda daha önce bir araştı rma yapı lmamı ştı r. Büttner’ in Türkçe mirası , 126 sayfalı k Almanca-Türkçe bir sözlükten ve Türk dili ve Hı ristiyanlı k konuları nı içeren folyo ve kağ ı tlardan oluşmaktadı r. Bütün metinler Latin harfleriyle yazı lmı ş olup, Balkan Türkçesinin özelliklerini taşı maktadı r. Zemun şehrinin, Büttner'in orada kaldı ğ ı sı ralar Hı ristiyan dünyası ile Osmanlı İ mparatorluğ u sı nı rı nda bulunması ndan hareketle, bu metinlerin din eğ itiminde kullanı lmı ş olabileceğ i yönünde tahminde bulunabiliriz. Bu eserin, konusu ve kapsamlı lı ğ ı bakı mı ndan, Hı rvatistan’ da bir benzeri daha yoktur.