Kvaliteta života osoba pogođenih ratom - Ajduković, Dean; Kraljević, Radojka; Penić, Sandra (2007)
Pretpostavlja se da ratna zbivanja mogu imati dugoročne učinke na stanovništvo i kvalitetu njihovog života. U radu se razmatra doprinos traumatizacije, sociodemografskih i ekonomskih faktora, te aktualnog mentalnog zdravlja u objašnjenju subjektivne kvalitete života ratom pogođenih osoba. Podaci su prikupljeni na reprezentativnom uzorku ratom traumatiziranih osoba (N=454) na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Ispitana je razina izloženosti traumatizaciji prije, tijekom i nakon rata Listom stresnih životnih događaja (Life Stressor Checklist- Revised ; Wolfe, Kimerling i Gender, 1997), indikatori aktualnog mentalnog zdravlja uključivali su posttraumatske smetnje koje su ispitane Skalom utjecaja događaja (Impact of Events Scale ; Horowitz, Wilner i Alvarez, 1979), stupanj anksioznosti i depresije ispitanih Skalom anksioznosti i Skalom depresije iz Kratkog inventara simptoma (BSI, Brief Symptom Inventory, Derogatis, 1993), te registriranim dijagnozama na Međunarodnom neuropsihijatrijskom intervjuu MINI (The Mini – International Neuropsychiatric Interview, Sheenan i Lecrubier, 1998). Kvaliteta života ispitana je Upitnikom kvalitete života (MANSA, Priebe i sur., 1999). Rezultati pokazuju da osobe bez dijagnoza procjenjuju višom kvalitetu svih ispitanih aspekata života, u odnosu na osobe s depresijom, PTSP-em i anksioznošću. Osobe s PTSP, u odnosu na ostale sudionike, procjenjuju najnižom kvalitetu financijskog i zdravstvenog aspekta života, dok osobe s depresijom, u odnosu na ostale sudionike najnižom procjenjuju kvalitetu socijalnog aspekta života. Dobiveni podaci pokazuju da objašnjenju kvalitete života osoba pogođenih ratom, od sociodemografskih i ekonomskih varijabli, stupnja traumatizacije te izraženosti depresivnih, anksioznih i posttraumatskih simptoma, najviše doprinose ekonomski status (mjesečna primanja u obitelji) i izraženost depresivnih simptoma. Ove dvije varijable objašnjavaju 47 % varijance subjektivne procjene opće kvalitete života. Razmotrene su implikacije ovih nalaza.
Projekt MZOS
HRV