Image of the Turks in the Secret Letters Written by Bosnian Franciscans (19th Century) - Čaušević, Ekrem (2006)
U radu se govori o predodžbama i stereotipima bosanskih franjevaca prema Turcima i "bosanskim Turcima" (tj. bosanskim muslimanima), i to na temelju pisama koje su oni u drugoj polovini 19. st. međusobno razmjenjivali. Također se pokušavaju rasvijetliti povijesne, političke i društvene okolnosti koje su jako pogodovale širenju i etabliranju tih stereotipa u desetljećima kad je Osmansko Carstvo bilo na umoru.