Stereotypy o Češích a české kultuře a recepce české literatury 20. století v Chorvatsku - Ivanković, Katica, bohemistica (Array, 2006)
V Chorvatsku existuje řada stereotypů o Češích, jeden z nich je stereotyp o českém humoru. Ten je především literárního původu, ve velké míře vychází z popularity Haškova Švejka a do dneška ovlivňuje chorvatskou recepci české literatury. Šedesátá léta přidala stereotypu o českém humoru silnější příchuť politického patosu.