Strategije korištenja prostora u vrijeme srednjeg paleolitika – primjer Mujine pećine - Mihelić, Sanjin (Array, 2007)
Među sustavno istraživanim lokalitetima iz vremena srednjeg paleolitika u Hrvatskoj, Mujinoj pećini pripada vrlo istaknuto mjesto. Tijekom desetogodišnjih istraživanja koje je Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u suradnji s Muzejom grada Kaštela proveo na ovom bogatom nalazištu prikupljeno je obilje podataka o materijalnoj kulturi neandertalskog čovjeka. Nalazište je pouzdano datirano metodama apsolutnog datiranja, a analizama artefakata i ekofakata iz kulturnih slojeva dobivene su spoznaje o životu i ponašanju musterijenskih populacija koje su se koristile pećinom. Analiza distribucije nalaza otkriva određene navike i obrasce ponašanja u korištenju unutrašnjeg prostora pećine, a uz to su uočene i promjene u načinu uporabe pećine tijekom različitih faza srednjeg paleolitika. Primjerice, dok najraniji slojevi (E3, E2, E1) upućuju na vjerojatnost dugotrajnijeg ili u najmanju ruku više kratkih učestalih boravaka u pećini, tijekom kasnijih razdoblja (predstavljenih slojevima D2, D1, B), po svemu sudeći, valja računati na rijetke posjete pećini, k tome razmjerno kratkog trajanja.