On-line testiranje - Seljan, Sanja (2008)
Kroz postupak provjere (testiranja i ocjenjivanja, engl. assessment) nastoje se utvrditi odgovarajuća tehnologija, ciljevi u postupku poučavanja, te on-line testiranje uključiti kao integralni dio primjene računala u obrazovanju. Postupkom on-line testiranja moguće je provjeravati znanja, ali i sposobnosti čitanja, pisanja, slušanja i u određenoj mjeri govorenja. On-line testiranje provodi se komplementarno s tradicionalnim oblicima testiranja, jer pojedini modeli više odgovaraju provjeri pojedinih sposobnosti. Osim on-line modela, moguće je uključiti i primjenu standardnih tehnologija u postupak testiranja, kao analizu tekstova poslanih putem elektronske pošte, pisanje u tekst procesoru, postupke pretraživanja i planiranja, itd. Postupak on-line testiranja donosi osobitu prednost korisnicima radi mogućnosti interaktivnosti u slučajevima kada se koristi za ponavljanje i te kada sadrži multimedijskih elemente i povratnu informaciju što uzrokuje veću motiviranost korisnika. Testiranje se može provoditi u okviru sumativnog modela vrednovanja na kraju obrazovnog ciklusa, semestra ili neke veće jedinice, čime se nastoje utvrditi postignuti rezultati ili kao formativni model testiranja u tijeku obrazovnog procesa kako bi se procijenio napredak. U radu je prikazano istraživanje provedeno na studenima i profesorima Filozofskog fakulteta u Zagrebu kojim su se nastojale utvrditi njihove reakcije na on-line testiranje. Istraživanje je pokazalo da čak 80% studenata i profesora smatra upotrebu on-line ocjenjivanja pozitivnom.