Informatika u obrazovanju - Stančić, Hrvoje (2008)
Cilj ovog rada je prikazati i preporučiti nove tehnologije koje se mogu uklopiti u nastavu kao inovativan način učenja i poticanja učenika na samostalan rad i istraživanje, namijenjene nastavnicima, profesorima i učenicima osnovnih i srednjih škola. Stalni rast popularnosti e-learning sustava posljedica je sve izraženije potrebe za stalnim obrazovanjem djelatnika tijekom cijelog radnog vijeka. U obrazovanju uvijek treba ići korak naprijed i pronalaziti što bolje didaktičke materijale i metode. Budući da se nalazimo u informatičkom dobu, treba težiti podizanju nastave na višu razinu i ići ukorak s novim tehnologijama kako bi se potaknuo razvoj kreativnosti, a izbjegla suhoparnost nastave. CARNet (Hrvatska akademska i istraživačka mreža) omogućuje sinkretizam obrazovanja i tehnologije. Učenicima, nastavnicima i profesorima nude se besplatni obrazovni sadržaji (Učilica, Portal za škole, Hrvatski jezični portal, Nacionalni portal za učenje na daljinu Nikola Tesla, E-knjižnica) koji omogućuju učenje u informatičkoj okolini, spajajući ugodno s korisnim, te posebno ističe razvoj učenja na daljinu nudeći raznovrsne online mentorirane i nementorirane tečajeve. Na kraju rada prikazuju se rezultati istraživanja snalaženja učenika i profesora u informatičkoj sredini. Ističe se važnost uključivanja tehnologije u nastavu i ponude materijala na digitalnim medijima, kao što su rječnici u elektroničkom obliku i softveri koji pokrivaju specifična područja ljudskog znanja kako bi se učenje učinilo što zabavnijim i poticajnijim, a informacije uvijek lako dostupnima.