Anksiozna osjetljivost i psihofizičke osobitosti predmenstrualnog razdoblja - Staničić, Ana (Array, 2007)
Cilj istraživanja bio je ispitati odnos anksiozne osjetljivosti i psihofizičke osobitosti predmenstrualnog razdoblja . Psihofizičke osobitosti operacionalizirane su kao procjena tjelesnih stanja (umor, osjetljivost grudi, naotečenost, neispavanost), emocionalnih doživljaja (sreće, ljutnje, tuge, razdražljivosti, tjeskobe i rastresenosti), te općenite procjene tjelesne privlačnosti i zadovoljstva samom sobom. Za potrebe istraživanja konstruiran je dnevnik za praćenje simptoma vezanih uz PMS te upitnik za ispitivanje socio-demografskih varijabli i praćenje menstrualnog ciklusa ispitanica. Istraživanje je uključivalo ispunjavanje dnevnika simptoma tjedan dana prije menstruacije i četiri dana tjedan dana nakon menstruacije, kroz dva menstrualna ciklusa. Ispitanice su ujutro, poslijepodne i navečer u dnevnik zapisivale procjene vlastitih psihofizičkih stanja, na skali od 1-5 (1-uopće se ne osjećam tako, 5-izrazito se osjećam tako). Anksiozna osjetljivost mjerena je s ASI (Anxiety Sensitivity Index – ASI, McNally, Reiss, Peterson i Gursky, 1986). Ispitivanje je provedeno na prigodnom uzorku (N=51). Predmenstrualno razdoblje, u odnosu na razdoblje nakon menstruacije, obilježeno je višim intenzitetima neugodnih osjećaja i određenih tjelesnih stanja te sniženim osjećajima privlačnosti i zadovoljstva samom sobom, bez obzira na razinu anksiozne osjetljivosti sudionica. Međutim, u razdoblju nakon menstruacije uočava se negativna povezanost anksiozne osjetljivosti i osjećaja zadovoljstva sobom, privlačnosti i sreće. Pozitivna povezanost anksiozne osjetljivosti pronalazi se s osjećajima ljutnje, razdražljivosti i rastresenosti u periodu i prije i nakon menstruacije dok se pozitivna povezanost s tugom i tjeskobom pronalazi samo u periodu nakon menstruacije. U budućim istraživanjima poželjno bi bilo mjeriti anksioznu osjetljivost u nekoliko navrata tijekom menstrualnog ciklusa u svrhu provjere zavisnosti/nezavisnosti anksiozne osjetljivosti od hormonalnih promjena tijekom menstrualnog ciklusa.