Anksiozna osjetljivost i dimenzije perfekcionizma kod djece i odraslih - Lauri Korajlija, Anita (2007)
Perfekcionističko mišljenje uključuje i vjerovanje da je strah od javljanja anksioznih simptoma dokaz nesavršenosti. Iako rezultati velikog broja istraživanja potvrđuju povezanost anksioznosti i s anksioznom osjetljivosti i s perfekcionizmom, odnos perfekcionizma i anksiozne osjetljivosti je vrlo rijetko ispitivan. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odnos anksiozne osjetljivosti s dimenzijama pozitivnog i negativnog perfekcionizma. Na uzorku od 620 djece i 892 odraslih sudionika u dobi od 10 – 60 godina starosti primijenjeni su sljedeći upitnici: u osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj dobi primijenjen je CASI - Children Anxiey Sensitivity Index (Silverman, Fleisig, Rabian i Peterson, 1991) te Ljestvica adaptivnog/neadaptivnog perfekcionizma (Rice i Preusser, 2002.) dok je na studentskom i odraslom uzorku primijenjen ASI - Anxiey Sensitivity Index (Reiss, Peterson, Gursky i McNally, 1986) i Ljestvica pozitivnog i negativnog perfekcionizma (PANPS ; Terry-Short, Owens, Slade i Dewey, 1995). Rezultati pokazuju postojanje visoke povezanosti dimenzija negativnog perfekcionizma i anksiozne osjetljivosti na oba uzorka, dok su povezanosti dimenzija pozitivnog perfekcionizma i anksiozne osjetljivosti neznačajne. Rezultati također pokazuju da se radi o specifičnoj povezanosti anksiozne osjetljivosti i perfekcionizma neovisnoj o anksioznosti. U radu će biti raspravljene teoretske i praktične implikacije dobivene povezanosti.
Projekt MZOS
HRV