O svecima i superherojima: Provjera Paulhusovog modela socijalne poželjnosti - Galić, Zvonimir; Jerneić, Željko; Belavić, Marija (2007)
Socijalno poželjno odgovaranje definiramo kao tendenciju pretjerano pozitivnog opisa svojih osobina (Paulhus, 2002), a skale namijenjene njegovom mjerenju služe za identifikaciju ispitanika koji daju pretjerano poželjne odgovore i/ili korekciju temeljnih psihologijskih skala (npr. upitnika ličnosti). Implicitna pretpostavka koja se nalazi u osnovi ovog pristupa je da socijalno poželjno odgovaranje predstavlja pogrešku koja nas ometa u donošenju zaključaka o stvarnim karakteristikama ispitanika. Međutim, dosadašnja istraživanja pokazuju da skale socijalne poželjnosti ne mjere samo svjesno upravljanje dojmovima nego i nesvjesno samozavaravanje te tako zahvaćaju neke aspekte ličnosti ispitanika (Paulhus i John, 1998 ; Galić i Jerneić, 2006). Prema modelu Paulhusa (2002) postoje dvije sadržajno različite vrste socijalno poželjnog odgovaranja. Preciznije, Paulhus razlikuje moralističko iskrivljavanje koje upućuje na negiranje socijalno devijantnih impulsa i isticanje atributa svetosti te egoističko iskrivljavanje koje se odnosi na pretjerano isticanje svoje talentiranosti i društvenog statusa. Pri tome, obje komponente imaju svjesne i nesvjesne aspekte, odnosno pojavljuju se pri iskrenom odgovaranju, ali i mijenjaju u skladu sa zahtjevima situacije (npr. prilikom testiranja kod zapošljavanja). U ovom radu ispitivane su temeljne postavke Paulhusovog modela usporedbom socijalno poželjnog odgovaranja u situaciji anonimnog odgovaranja sa situacijama u kojima je poticano moralističko odnosno egoističko iskrivljavanje. U istraživanju je sudjelovalo 669 studenata koji su u tri nezavisne situacije ispunjavali CIDR upitnik namijenjen mjerenju socijalno poželjnog odgovaranja (Paulhus, 2006). Dobiveni rezultati dali su djelomičnu potporu modelu. U izlaganju će biti raspravljene teorijske i praktične implikacije dobivenih nalaza.
Projekt MZOS
HRV