Verifikacija govornika u forenzičnoj fonetici - Varošanec-Škarić, Gordana (2007)
VERIFIKACIJA GOVORNIKA U FORENZIČNOJ FONETICI Prof. dr. sc. Gordana Varošanec-Škarić Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za fonetiku Ivana Lučića 3, 10 000 Zagreb, Hrvatska gvarosan@ffzg.hr SAŽETAK Nakon ekspertnog fonetskog slušnog prepoznavanja govornika, u postupku verifikacije osumnjičenika u stvarnom forenzičnom slučaju uspoređene su pročišćene snimke razgovora preko GSM uređaja i snimljeni materijali u kontroliranim uvjetima na albanskom i hrvatskom jeziku. Za govorne materijale korištene su akustičke metode LTASS (AS program), akustičko-statistički postupci indeksa razlika (SDDD) indeksa sličnosti (R) među spektrovima, a vrijednosti F0, F1-F4, jitter (u %), shimmer (u dB) i HNR (dB) izračunati su u Praat programu na temelju fonacije vokala schwa /ə / i /a/. Radi usporedbe snimke u kontroliranim uvjetima su filtrirane poput zvuka s mobitela. Identificirani je muški glas u fonetskom opisu srednje visok, faringaliziran, napet, hrapave fonacijske vrste, šuman laringaliziran glas. Objektivne akustičke mjere u kontroliranom snimanju potvrđuju fonetski opis: F0 121.78 Hz, lokalni jitter 3.2 %, lokalni shimmer u rasponu 0.307 do 0.4 dB, HNR 10.31 dB. F4 na temelju schwa iznosi 3, 8 kHz što odgovara vrijednostima F4 na LTASS u kontroliranim uvjetima. F4 se u filtriranju frekvencijski snižava i jednak je F4 na LTASS govora s mobitela. Prosječne su vrijednost indeksa SDDD 2.82 i sličnosti (R) 0, 90. Najbolji rezultati SDDD i R u utvrđivanju identiteta pokazali su se na temelju snimki s mobitela u usporedbi s albanskim i hrvatskim govorom u sličnim okogovornim uvjetima. U različitom kontekstu govora na albanskom preko mobitela i filtriranog govora na albanskom tijekom intervjua s fonetičarem, indeks sličnosti iznosio je 0.94 što potvrđuje identitet iste osobe. Akustičko-statističkim postupcima potvrđen je identitet osobe s najboljim rezultatom od 98% prepoznavanja što je nedvojbena identifikacija.
Projekt MZOS
HRV