Ritam u govoru "Sanjam" Martina Luthera Kinga, ml. - Liker, Marko (2007)
Analiza ritma u govoru ''Sanjam'' Martina Luthera Kinga, ml. dio je većeg rada čiji je cilj bio analizirati akustičke, vizualne i tekstualne retoričke aspekte ovog govora te izdvojiti one zbog kojih se govor ''Sanjam'' intuitivno opisuje kao jedan od najuspješnijih u suvremenom govorništvu. Ritam, najglobalnija forma u govoru, pokazao se, ne samo najzanimljivijim od svih aspekata, već i presudnim za ostvarenje osnovnog cilja u govorništvu: djelovanja na publiku. Zvučni zapis je s VHS kasete presnimljen na mini disc, a ritmički obrasci analizirani su programom Cool Edit. Korišteni su i rezultati analize drugih akustičkih aspekata ovog govora (osnovni ton, intonacija, stanke), koji su analizirani programima AS (Average Spectrum) i PC Quirer. Rezultati analize pokazali su da su za percepciju ritma u govoru ''Sanjam'' vrlo bitne varijacije takozvanog valnog uzorka, kako u visini i glasnoći, tako i u trajanju perioda. Taj valni uzorak potvrđen je i u trajanju stanki kao i u nekim tekstualnim aspektima govora. Vrlo je važan recitatorski ritam stopa, koji ostaje prepoznatljiv tijekom gotovo cijelog govora. Njemu se prilagođuju sve ostale glasove i tekstualne jedinice jer se one mijenjaju, a ritamska podloga uvijek ostaje prepoznatljiva.
Projekt MZOS
HRV