Prepoznavanje poznatih glasova u različitim uvjetima - Stanković, Davor (Array, 2007)
Davor Stanković HRT, Služba za jezik i govor, Zagreb, Hrvatska davor42@gmail.com Gordana Varošanec-Škarić Filozofski fakultet, Odsjek za fonetiku, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska gvarosan@ffzg.hr Ines Šafarić Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb, Hrvatska isafaric@ffzg.hr PREPOZNAVANJE POZNATIH GLASOVA U RAZLIČITIM UVJETIMA Željelo se ispitati kako osobe, koje se međusobno poznaju više od dvije godine, prepoznaju glasove iz svoje društvene skupine, kao i vlastite. Nadalje, svrha je bila utvrditi koji se glasovi prepoznaju najbolje i najlošije u različitim okolnostima. U studijskim uvjetima snimljeno je šest muških i šest ženskih ispitanika studenata treće godine fonetike. Ispitanici su zadani dijalog izgovorili dva puta, jednom što prirodnije i jednom prikriveno maskiranjem glasa te fonirali vokal /a/ radi izračunavanja F0, jittera i shimmera. F0 izračunata je na temelju normalnog i maskiranog govora te filtriranoga normalnog i maskiranog poput telefonske transmisije (400-3400 Hz). Postupak identifikacije proveden je dva tjedna nakon snimanja na temelju samo jednog slušanja pojedinog glasa u sva četiri uvjeta slučajnim redoslijedom. T-testom utvrđena je lagana pouzdana razlika između F0 nemaskiranih i maskiranih glasova (p = 0, 05). Utvrđeno je da su bolje prepoznavane osobe s čujnim regionalnim izgovorom te s krajnjim vrijednostima. F0. Zanimljivo je da su muškarci i žene bolje prepoznavali muške glasove. Općenito, u svim ispitivanim uvjetima bolje su prepoznavani muški glasovi od ženskih (89% : 74%). To se može objasniti bogatijim timbrom muških glasova. Očekivano, bolje su prepoznavani nefiltrirani glasovi, ali ne redovito i nemaskirani. Pokazalo se da žene bolje slušno prepoznavaju glasove od muškaraca (85% : 78%).